Soms zijn er geen engelen die je kunt vertrouwen

Home | Blog | Soms zijn er geen engelen die je kunt vertrouwen

yukselIk liep door Amsterdam en zag deze zin in graffiti van Laser 3.14. Zijn graffiti heeft vaak een open boodschap. Deze keer was het een boodschap die juist heel direct was. “Soms zijn er geen engelen die je kunt vertrouwen”.

Wat maakt dat hij zoiets schrijft? Pijn? Verdriet? Teleurstelling? Dingen die in het leven gebeuren waardoor je mensen niet meer vertrouwt. Maar hij heeft het niet over mensen, maar over engelen. Engelen zijn de schepping op de aarde, waarvan wij van nature al verwachten dat ze goed is, bescherming geeft en over ons geluk gaat. De ene ziet engelen als met baby gezichtjes en vleugels, de ander als een superhero! Maar hoe dan ook, ze zijn goede wezens.

In de islam en in het christelijk geloof worden engelen beschreven als dienaren van God om Zijn wil uit te voeren en hem te aanbidden. Daarnaast zegt het christelijk geloof dat de engelen zijn gegeven om ons te beschermen en ons Gods weg bekend te maken. Iemand die zegt dat hij engelen niet meer vertrouwt moet wel heel veel hebben meegemaakt. Het is een ding om je vertrouwen te verliezen in mensen die zijn gemaakt van aarde, maar het is iets anders om je vertrouwen te verliezen van engelen die zijn gemaakt uit licht. Je zegt eigenlijk dat je God niet meer vertrouwt. Hoe hard het ook klinkt, ik ken dit gevoel van verloren vertrouwen. Als pijn je wordt aangedaan door mensen die kiezen om iets slechts te doen, kun je nog bij God schuilen en troost zoeken. Maar zodra je het gevoel hebt dat de Almachtige God er iets aan had kunnen doen, door bijvoorbeeld zijn engelen te zenden, kom je in een nog gecompliceerder gevoel terecht. Zo zijn er gebeurtenissen als het krijgen van kanker, het overlijden van een vriend door een hartaanval of een miskraam. Deze gebeurtenissen zijn moeilijk te beredeneren. Maar 1 ding dat ik heb geleerd van God, door mijn wandel met Jezus weet ik dat Gods karakter niet verandert. God is een goede God, een Vader die een hoopvolle toekomst voor ons heeft.

Door mijn wandel met Jezus weet ik
dat Gods karakter niet verandert.

Hij is en blijft een Vader die mij door mijn kanker periode heen heeft geholpen. Ook al was het moeilijk in deze periode en was ik teleurgesteld in de engelen, ik heb geleerd wat belangrijk is in het leven. Het sterven van een vriend in mijn armen heeft me laten zien, hoeveel mensen daarna zijn veranderd door hem. De dood van mijn vriend heeft vele anderen het leven gegeven. Mijn miskraam heeft me weer terug geworpen op het vertrouwen in het plan dat God voor mijn gezin heeft. De engelen van God zijn altijd te vertrouwen, maakt niet uit waar wij doorheen gaan. Het gaat om het geloof hebben in onze God en Schepper. En dit is wat geloof is in de woorden van de Bijbel: De vaste grond van de dingen die men hoopt, en een bewijs van de zaken die men niet ziet. Zonder geloof is het onmogelijk God te behagen, want wie tot God komt moet geloven dat Hij bestaat, en dat Hij beloont wie Hem zoeken.

Yuksel

Online cursus over Jezus

Video’s door Abdelkader en Yüksel

Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

7 thema’s van 20 minuten