Tranen zijn een mysterie

Home | Blog | Tranen zijn een mysterie

yukselIk las laatst het boek ‘Whistling in the Dark’ van Frederick Buechner en ik vond een zin die me heeft bezig gehouden voor een tijdje.

“Wanneer je tranen in je ogen hebt, vooral tranen die je niet verwachtte, is het goed om er aandacht aan te besteden. Ze vertellen je niet alleen het geheim van wie jij bent, maar vaak zijn ze het mysterie van waar jij vandaan komt en ze geven een samenvatting van waar je naar toe moet gaan.”

Jezus’ tranen onthulden het mysterie van wat hij voor ons wilde. Vergeving.

Vaak huilen wij als we geraakt worden door een gebeurtenis. We hebben iets of iemand verloren of er is ons pijn gedaan. Jaren hierna huilen we nog omdat we in situaties komen die ons herinneren aan die pijn of verlies. Tranen veranderen ons en ze vormen een nieuwe ik, gebaseerd op onze emoties die zijn gebroken. Vanuit mijn Turkse opvoeding ken ik dit. Wij huilen jaren en kunnen niet vergeven wat er is gebeurd. Want er is geen vergeving, alleen gebrokenheid. We breken contact af met onze geliefden omdat we onze pijn niet kunnen loslaten. Onze tranen vormen ons tot een andere persoon. Maar Frederick zegt, dat is niet het enige wat tranen doen voor ons. Er is iets meer dat gebeurt. Hij zegt dat tranen je een weg laten zien. Een weg van het verleden naar de toekomst. Het laat zien waar je uit bent gekomen. Maar het laat je ook zien waar je naar toe moet gaan. Dit is het gedeelte dat ik niet heb geleerd in mijn opvoeding, maar dat ik heb gezien in het karakter van Jezus. Jezus huilde toen hij aan het kruis was genageld en de tranen die hij huilde lieten zien waar hij naar toe ging. Zijn tranen waren om ons. Hij huilde niet om zichzelf, maar om ons, die niks begrepen van Zijn liefde voor ons. Hij sprak uit aan het kruis: ‘Vader vergeef hen, want ze weten niet wat zij doen’. Zijn tranen gingen om onze vergeving. Zijn tranen onthulden het mysterie van wat hij voor ons wilde. Vergeving.

Tranen zijn mysteries en net als Frederick denk ik dat wij meer aandacht moeten besteden aan wat onze tranen ons vertellen. We moeten kijken naar waar onze tranen ons naar toe leiden. Daarnaast is dit alleen mogelijk als we bereid zijn om degenen die ons tranen bezorgen, te vergeven. Dan pas kunnen tranen ons leiden in de zoektocht naar de waarheid, het vinden van een betekenis van waarom je leeft, en het geven en krijgen van liefde hier tussen in. Onze tranen zijn het mysterie.

Yuksel

Online cursus over Jezus

Video’s door Abdelkader en Yüksel

Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

7 thema’s van 20 minuten